Testy před táborem a během tábora

Obdrželi jsme nové informace ohledně testování před táborem. Informace ještě nejsou zcela finální, mohou se ještě do začátku tábora změnit, pravděpodobně ale ne nějak výrazně. Již společně s informacemi k táboru jsem zmiňoval, že je pravděpodobné, že bude třeba PCR test. Ten dle pokynů níže není zcela nutný, ale pokud jej děti budou mít, nebudeme je muset během tábora testovat znovu vždy po 7 dnech. Z tohoto důvodu preferujeme tuto variantu. Také doporučujeme co nejdříve termín testu zarezervovat. Pokud v Liberci již nyní nenajdete vhodný termín, zkuste se prosím podívat po možnostech v okolních městech. Pro účastníky s potvrzením o negativním antigenním testu budeme mít připravené samotesty zakoupené v Kauflandu. Na sraz kromě aktualizovaného prohlášení o bezinfekčnosti – http://odd-petka.skauting.cz/wp-content/uploads/2021/06/tabory_prohlaseni_o_bezinfekcnosti_2021_covid-19.pdf (to původní z propozic prosím nepoužívejte) budeme potřebovat nějaký papírový doklad o testu, prodělané nákaze, apod., který v případě tábora musíme archivovat pro případnou návštěvu hygieny.


Je možné, že někdo nesouhlasí s testováním kontaktními testovacími sadami. V tom případě prosím, abyste vybavili svého táborníka/tábornici vlastním plivacím testem, který zakoupíte v lékárně a vyznačili tuto skutečnost do zdravotního dotazníku, který jste obdrželi společně s přihláškou. Vzhledem k fixnímu rozpočtu tábora bohužel nejsme schopni nakoupit tento typ testů každému. 


Zjednodušený výklad pravidel ohledně testování před a během táborů od ústředí Junáka prosím čtěte níže.

  • Každý účastník se musí prokázat testem nebo alternativou. Bez prokázání nemůže vedení tábora nikomu umožnit účast na táboře. Možnosti jsou PCR test (nejvýše 7 dnů předem), antigenní test ve veřejném testovacím místě (72 hodin), antigenní samotest při nástupu, potvrzení nebo čestné prohlášení o antigenním testu ze školy nebo zaměstnání (72 hodin), 22 dní po prvním očkování, nejvýše 180 dnů od prodělané nákazy. V případě PCR testu je tento platný pro celý tábor. V případě jakékoli verze antigenního testu je třeba test opakovat každých 7 dnů na táboře, nejspíše antigenními samotesty z lékárny.
    Podezření či nákaza
  • V případě podezření na nákazu je třeba okamžitě izolovat danou osobu a situaci hlásit na krajskou hygienickou stanici. O dalším postupu rozhoduje hygienická stanice, a to jak o dalším postupu s danou osobou, tak o pokračování tábora v případě potvrzené nákazy.